Kategoriarkiv: Motivasjonsledelse

Medarbeiderenes motivasjon er grunnlaget for all produksjon i virksomheten, enten det leveres tjenester eller produkter. Verdien av en ansatt som person og som gjennomfører av aktivitet må holdes adskilt. Likevel vet vi at det er mange ting som påvirker medarbeiderens hverdag og som kan påvirke resultatet av arbeidet vedkommende gjør.

Hva dingser, apper og postordre har til felles

Det virker ikke for å være langt mellom suksess og fiasko. Når fordelene bare blir oppdaget, er det jo ingen sak. Noen dingser og apper som er forventet å ta av gjør det absolutt ikke. Atter andre mister raskt betydning. Hva er årsaken til dette?  Hva kjennetegner en god innovasjon? Vi skjønte at noe var i gjære når vår sønn på 3 overtok vår iPhone, Han viste nemlig ikke samme interesse for PC-en. Hva skyldtes det?

Nyvinninger etterfølges av gode og dårlige etterlikninger. Noen er kanskje til og med bedre enn originalen, mens de innvidde fremdeles sverger til de unike egenskapene ved produktet (f.eks. Mac vs PC). Hva skiller postordre og netthandel? Hva er kriteriene for at en gitt tjeneste eller produkt skal «ta av» i markedene? Vi har funnet minst fem kriterier.

Kvalitet. Det heter at over tid vil best kvalitet alltid vinne over konkurrentene – inntil det kommer noe som både er billigere og bedre, men det gjør det faktisk ganske ofte. Høyere produsert volum vil uvegerlig presse prisene nedover. Hvis man i tillegg kan redusere produksjonsinnsatsen ved å fjerne egenskaper som egentlig ikke er verdsatt, har man oppskriften på å tjene penger. Det skjer når leker ble produsert i lavkostland; Det skjer med åpne løsninger, billigere varianter av tekstbehandling og regneark. Det er godt nok som gjelder.

5000754938_9cc366e19a_b

Pris. Altså finnes det mange ikke-så-bra løsninger der ute som likevel kan ha et marked. Utfordringen er at dette ikke er en god strategi å følge for etablerte markedsledere som er avhengig av både pris og volum. Det betyr at det kun er nye firma som har en lavere enhetskostnad som har «råd til» å produsere nyvinningen. Historien er full av eksempler både fra den industrielle revolusjon og IT-historien. Rimelige el-biler hadde sannsynligvis ikke sett dagens lys ved dårlig bruksøkonomi.

Tid. Flere nyvinninger gjør noe med hverdagen vår, f.eks. netthandel, som kommer til oss i stedet for at vi må gå til butikken, men hvorfor er dette bedre enn postordre? Det er både enkelt, sparer oss for tid og transport. Likevel har vi samme utfordringen som med postordre; Hva hvis vi ikke blir fornøyd? Mao. Bør man ikke kjenne til produktene som kjøpes før man trykker «betal»? Andre tidsbesparende produkter er husholdningsproduktene. Er det nok å se det i en katalog før man bestemmer seg, eller må man ta på produktet først? Her er altså web-teknologien overlegen postordre. Og man kan sammenlikne flere leverandører osv.

Bekvemmelighet. Hva er årsaken til at mange nå innreder rene kinosal hjemme? Det finnes nå store skjermer og avanserte lydanlegg til lave priser. Man slipper å forlate huset og har en unik opplevelse også hjemme i stua. Samme egenskap gjelder dekkhotell, matlevering på døra osv. Andre dimensjoner av bekvemmelighet er «alt-på-ett-sted» (en. one stop) shopping; Ikea, Biltema, varehus etc.. Du finner alltid en grunn til å gå på senteret – og du kommer gjerne hjem med litt mer enn du hadde tenkt. Bekvemmelighet har flere sider ved seg når vi tenker over det.

I sosiale medier. Det lekende mennesket tilbringer flerfoldige timer daglig på Facebook eller andre sosiale medier. I starten var jeg meget skeptisk – og med rette. Man utgir jo seg selv på nettet og sier fra seg all opphavsrett til det som deles. På den annen side er det noe fundamentalt i oss mennesker som sier at vi vil bli sett og hørt. For noen er det kanskje et surrogat for det egentlige livet, men vi ikke må glemme de egentlige omgangsformene.

Vi har gjennomgått fem hovedkriterier for gode innovasjoner. Av dem er sosiale medier den ferskeste. Hvorfor har dette tatt av? Foruten å være gratis  fyller de flere kriterier av de andre fire; YouTube fremmer redusert tid til å lære, Facebook gir kort tid for deling av informasjon, og LinkedIn gir rask tilgang til andre med samme interesser. Dette er unike egenskaper ved disse tjenestene. Enten det er YouTube, Twitter, Facebook, LinkedIn eller andre, har de også sine unike fordeler i et dele-perspektiv ulikt alle andre medier.

Nyvinninger fører ikke alltid frem. Nye dingser og fenomener har gjerne en nedside. Ved første øyekast ser det bra ut, men det viste seg dumt i etterkant. Det kan være en etterlikning presentert som en «nyhet», men gitt at man er utstyrt med en viss sunn skepsis, er det som tar av ofte i bunn og grunn bra produkter og tjenester. Vi vil nok bli lurt til å kjøpe dingser, apper og programmer som vi ikke trenger også i fremtiden. Mange produkt er tidstyver både privat og på jobb – det er f.eks. en egenskap ved sosiale medier.

Hva så med postordre? Postordre tilbyr en unik fordel og spiller på bekvemmelighet. Post som distribusjonskanal har også fått sin renessanse med netthandel. Det er en stor sjanse for at postordre erstattes av nettomsetning. Likevel har merker som Ellos og andre noen fordeler; De er veletablerte og har funnet sine nisjer. Hvor lenge vil kundene fortsatt være lojale? Det er uvisst. I Norge har vi returrett ved nettkjøp akkurat slik postordre tilbyr. Det gjenstår å se om slike tjenester over tid har livets rett.

Del gjerne dine erfaringer og kommentarer på CIO bloggen.

Hvor henter du inspirasjonen fra?

Innovasjoner kommer på løpende bånd og vi har for lengst trådt inn i den digitale tidsalder, men vet vi det egentlig hva potensialet av ny teknologi er? Og vet vi hva det vil gjøre med bedriften og konkurransesituasjonen vår?

Tilsynelatende lever bedrifter godt av sine eksisterende kunder, men for hvor lenge? Når markeder smelter sammen slik vår digitale hverdag er et bevis på, utfordres veldig mange bransjer. Det som skjer nå er ikke ulikt dot.com fenomenet. Arbeid automatiseres også på Internett og i større grad også innenfor informasjonsarbeid. Faktorer som outsourcing gir både muligheter og trusler i et arbeidsmarked som skriker etter rett kompetanse for at virksomhetene skal lykkes. Vi blir tvunget til å fokusere på våre kjerneområder. Hvor godt er du rustet til å møte utfordringene lokalt i din virksomhet og i din bransje? Prioriterer din bedrift kreativitet og læring for sine medarbeidere? Det kan vise seg absolutt nødvendig.

Omstilling kommer raskere og raskere. Skal vi overleve som virksomhet, må vi ta i bruk de nye mulighetene enten det er innenfor mobilitet, digitale tjenester, chatbots eller sosiale medier. Det gjelder å bruke mulighetene og håndtere risikoen, men sist men ikke minst å motvirke trusler om at vår virksomhet kan bli utradert.

Digitalisering er det nye ordet. Vi tar privat ibruk stadig nye virkemidler som både er tidsbesparende, kunnskapsberikende – eller rent tidsfordriv. Enten det er roboter, chatbots, mobil applikasjoner eller annet. Vi må være klar for å endre oss og samtidig ha med oss sunn skepsis og en nytteholdning. Selv har jeg en nyttefokusert holdning – men er ofte for kritisk.

Kortere arbeidsdager og mer fritid (i Norge) skal fylles med meningsfylt innhold. Dette har blant annet gitt grobunn for en gigantisk spillindustri som vi ser på våre barns vaner. Man kan være skeptisk til mye av «dette nye», men faktumet er at det alltid har fremvokst nye industrier, produkter og tjenester på nye teknologier. Det vokser frem og blir noens levebrød – eller forsvinner som en «hype», ja, slik at også blogging er blitt en levevei for noen. :)

– Er du innstilt på å endre deg?

Er du innstilt på at lek også er en arbeidsform for den nye generasjonen? Spillets tilnærming til kreativ problemløsning er noe av det fundamentale med tilnærming til forskning. Og vi har bare sett begynnelsen. For å redde nærlingslivet, samfunnet, ja, kloden trengs det kreative hoder som evner å lytte og lære – og leke. Så får andre være gode på struktur og dataanalyse.

ic_FrazerIsland

Anvendelse av nye IT verktøy er  hardt arbeid som krever at du har tilstrekkelig motivasjon til å ta imot og ikke minst lære nytt om effektive måter å jobber på. En måte å sikre suksess på er  å lære av andres erfaringer – uformelt via sosiale medier og blogger.

For det er ikke sikkert at dagens forretningsmodell er god nok til å tjene penger på. Anvendt riktig kan nye digitale verktøy gi deg konkurransefortrinn. De kan også være den sikre død i form av at dine tjenester blir for generelle og kan kopieres av alle.

IT kan optimalisere din virksomhet, men effekten er ikke gitt. Det er likevel ikke sikkert du har noe valg, men likevel må endre ditt tankesett. Hvem vet?

Det er viktig å hente inspirasjon fra andre. Delta på seminarer, bli opplyst og vær kritisk er derfor et råd. Da evner du kanskje fortsatt å gi det lille ekstra – for kunden, sjefen, familien osv. Selv blir jeg inspirert av aktiviteter som oppussing, reising, båtliv – og av å lese andres blogger.

– Hva er det som inspirerer deg?

Er du interessert i å bidra, så ta kontakt!